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SUBJECT: Optional training for elected college trustees

COMMITTEE: Higher Education — committee substitute recommended

VOTE: 8 ayes — Rangel, Ogden, Gallego, Goolsby, Harris, Kamel, Reyna,
Rodriguez

0 nays

1 absent — Moreno

WITNESSES: For — J. William Wenrick, Dallas County Community Colleges

Against — None

BACKGROUND: A requirement for two days of training of members of governing boards of
colleges, universities and junior and community colleges was established by
the 73rd Legislature in SB 485 by Parker. Education Code sec. 61.083(a)
provides that state college and university trustees — appointed or elected
— must attend a two-day training seminar in Austin conducted by the
Texas Higher Education Coordinating Board and other state agencies. The
seminar provides training in budgeting, policy development and
governance. Trustees must attend a session during their first two years of
service. The coordinating board sets a registration fee that covers the costs
of the training seminar.

DIGEST: CSHB 1689 would removeelectedtrustees of higher education institutions
from the Education Code requirement that trustees attend the state-
sponsored training seminar, but continue to allow elected trustees the option
of attending the seminar. The bill would take effect immediately if
approved by two-thirds of the membership of each house.

SUPPORTERS
SAY:

Elected trustees of the state’s local public institutions of higher education
should not be included in the new training requirement enacted as their
needs are different from those of appointed trustees and regents. Elected
officials have to know a lot about the colleges they govern in order to get
elected. Once in office, most elected trustees receive additional training to
maintain voter’s confidence in them.
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The state should not require elected trustees to take unneeded and unwanted
training by having to take the time and expense of traveling to Austin. No
similar requirement is imposed on mayors and city council members, and
elected college trustees should not be treated differently. For those local
elected officials who may find the training seminar useful, the bill would
still allow them the option of attending.

OPPONENTS
SAY:

Elected trustees, just as much as appointees, need certain basic information
to do the important work of governing institutions of higher education. A
good working knowledge of the intricacies of governing a college or
university is not always necessary to get elected, but is necessary to do an
adequate job for the state’s students and taxpayers.

The required state-sponsored training program helps elected trustees
understand their position in the university or college system and alleviates
problems that occur when trustees inadvertently overstep their bounds and
meddle in the daily affairs and management of colleges and universities.

OTHER
OPPONENTS
SAY:

The problems the training program was designed to address could be more
effectively dealt with if the Legislature stipulated minimum qualifications
for higher education board service, to give the electorate more guidance in
electing trustees.

NOTES: HB 1689 as introduced would have made the training program optional for
both appointed and elected trustees of higher education institutions. The
committee substitute would continue to make training mandatory for
appointees.

CSHB 420 by Ogden, which was reported favorably by the Public
Education Committee on March 21, would add as a ground for removal
from the board of a general academic institution failure to comply with the
trustee-training requirements of Education Code 61.083(a).


