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RESEARCH HB 1754
ORGANIZATION hill analysis 3/28/2001 Gutierrez
SUBJECT: Continuing current junior college district trustee terms after redistricting
COMMITTEE: Higher Education — favorable, without amendment
VOTE: 7 ayes — Rangedl, F. Brown, Farabee, J. Jones, Morrison, Uher, West

0 nays

2 absent — Goolshy, E. Reyna
WITNESSES: None

BACKGROUND:  Education Code, sec. 130.082(e) provides that trustees for the governing
board of ajunior college district be elected for six-year terms and that one-
third of the seven- or nine-member board be elected at-large during regular
elections held in even-numbered years every two years. Education Code,
secs. 130.821 and 130.822 provide for the election of some or all trustees
from single-member districts. Fourteen of the state’'s 50 junior and
community college districts elect all trustees from single-member districts,
and four other districts use some combination of single-member districts and
at-large elections.

The U.S. Constitution requires a census every 10 years to apportion the
states membersin the U.S. House of Representatives, and that information
about population is also used for redistricting at the state and local levels.
The U.S. Supreme Court decision in Baker v. Carr, 369 U.S. 186 (1962)
established the principle of one-person, one-vote to ensure that all voting
districts — including single-member junior college trustee districts — be
redistricted every 10 years so that each contain an equal population.

DIGEST: HB 1754 would add Education Code, sec.130.826 to give junior college
districts the option of allowing trustees elected from single-member districts
to serve the remainder of their unexpired term rather than requiring the
election of al trusteesin the next election after redistricting. No trustee
would be allowed to remain in office after the redistricting if that member no
longer resided in the district as it was redrawn after redistricting.
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HB 1754 also would revise the requirement in Education Code 130.0821 that
the governing board of a countywide community college district that contains
a city with a population of more than 384,500 residents redistrict the seven
single-member districts within 90 days of the earliest date on which the

board may recognize and act on publication of the federal census.

The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds record
vote of the membership of each house. Otherwise, it would take effect
September 1, 2001.

HB 1754 would provide for continuity and stability of decision-making by
retaining experienced trustees on junior college boards. Opening al the
single-member district seats for reelection after the census could be
disruptive and potentially could result in the replacement of al trustees.
Administering a junior college district requires experience that can only be
gained through continued service on the board.

HB 1754 would provide for equal treatment of county elected officials. The
Texas Constitution, art. 5, sec. 18 permits constables, justices of the peace,
and county commissioners to serve the remainder of their elected terms after
redistricting. Those county officers are allowed to remain in office even if
the changes in boundaries place their residences outside the precinct they
were elected or appointed to represent, and the change could result in two or
more constables, justices of the peace, or commissioners living in the same
electoral district. HB 1754 also would permit trustees to serve out their
elected terms. However, the bill would provide a safeguard to guarantee that
trustees live in the areas they represent, because incumbents no longer living
in the redrawn districts would not be eligible to complete their existing terms.

Countywide elections can be expensive for larger junior college districts.
For example, the Dallas County Community College District would spend
$500,000 for an election for al its trustees. HB 1754 would alow the
district to reduce its election costs and redirect those taxpayer-provided
funds into needed educational programs.

Elections also are expensive and time-consuming for candidates, particularly
those elected to new terms only last year. It would be unfair to have new
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trustees run again when they yet have much to learn about their duties and
responsibilities. Voters still would be able to decide on at least a third of
the board membership, as they do every two years.

HB 1754 would be permissive and would not require all boards of trustees
to adopt a plan to allow trustees to serve out their existing terms. A board
could decide to make all trustee positions subject to election after
redistricting, if local circumstances warrant it.

HB 1754 would provide unnecessary and unwarranted protection for
incumbents. The voters should have the right to vote for the entire board of
trustees because all districts would change after redistricting. Allowing a
change in representation to reflect the new district would be only fair.

Texas law isinconsistent on what offices are subject to new elections after
redistricting. The entire state Senate becomes subject to election once a new
redistricting plan is drawn, and that body decides on matters significantly
more complex than those facing junior college trustees or other county
officials.

Democracy and free elections should not be evaluated merely on the basis of
cost or trouble to the junior college districts or the candidates. Election of
the entire board could encourage a higher level of voter turnout, which has its
own value.

A newly-drawn district may retain the trustee' s residence but might include a
significantly different constituency because of changing demographics or
inclusion of other neighborhoods needed to meet one-person, one-vote or
Voting Rights Act concerns. Voters in the newly reconfigured district should
be given the right to decide on their representative as soon as possible in
these cases rather than wait two to four years.

The companion bill, SB 972 by Van de Putte, was referred to the Senate
Redistricting Committee on March 1.



