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HOUSE HB 2728
RESEARCH Crownover
ORGANIZATION bill digest 5/3/2001 (CSHB 2728 by Tillery)

SUBJECT: Application of the Securities Act to private sales

COMMITTEE: Pensions and Investments — committee substitute recommended

VOTE: 6 ayes — Tillery, Crownover, Salinas, George, Goodman, Williams

0 nays

3 absent — Woolley, Rangel, Telford

WITNESSES: For — Robert Kinney and Ronald Skloss, Brobeck, Phleger & Harrison,
L.L.P.; Registered but did not testify: Scott Yore, Silicon Metrics Corp.

Against — None

On — Denise Voigt Crawford, State Securities Board

BACKGROUND: Many companies, especially startup companies that do not have a lot of
cash, often wish to grant stock options to their nonemployee consultants and
advisors as part of compensation.

The Texas Securities Act (Art. 581, V.T.C.S.) requires registration of all
securities, including options, before they can be transferred, unless the
security or the transaction is exempt from registration. Art. 581-5.I exempts
certain types of sales and distributions of securities, including certain
transactions considered private sales that are made without public
advertising or solicitation. One kind of private sale occurs when an employer
whose security is being sold sells or distributes, or has its subsidiary sell or
distribute, its securities under an employee benefit plan for its or its
subsidiary’s employees or directors.

Many other states, including California and New York, allow private sales of
securities, not only to employees but to nonemployee consultants and
advisors.
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DIGEST: CSHB 2728 would amend one of the exemptions in the Securities Act for
private sales of securities to exempt sales or distributions by an issuer under
all bona-fide written compensation plans or contracts that the issuer or its
subsidiary established for the benefit of not only its employees and directors,
but also for general partners, managers, officers, consultants, advisors, or
trustees of the issuer or its subsidiary.

Transfers of securities to consultants and advisors would not be exempt if
the consultant or advisor provided the issuer with services related to the
offer or sale of securities for the purpose of raising capital.

This bill would take effect September 1, 2001.

NOTES: The committee substitute deleted provisions in the filed version that would
have required a sale of a security to be made under the U.S. Internal
Revenue Code or be exempt from registration requirements of the federal
Securities Act of 1933.


