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HOUSE HB 867

RESEARCH J. Jones, et al.

ORGANIZATION bill analysis 5/3/2003 (CSHB 867 by Christian)

SUBJECT: Air conditioning in nursing homes and assisted living facilities

COMMITTEE: Human Services — committee substitute recommended

VOTE: 9 ayes  —  Uresti, Naishtat, Christian, McCall, Miller, Olivo, Reyna,

Villarreal, Wohlgemuth

0 nays

WITNESSES: For — Bruce Bower, Texas Chapter of the National Academy of Elder Law

Attorneys; John Hawkins, Texas Senior Advocacy Coalition; Lewis Marshall,

TSHL; Marcia Rachofsky, American Jewish Conference; David Thomason,

Texas Association of Homes and Services for the Aging

Against — None

BACKGROUND: Nursing homes and assisted living facilities are residences for people who

cannot live in their own homes. Both types of facilities offer help with daily

living activities, but nursing homes also offer more extensive medical care.

Both nursing homes and assisted living facilities are licensed and regulated by

the Texas Department of Human Services. Ch. 242 of the Health and Safety

Code regulates nursing homes, and ch. 247 regulates assisted living facilities.

DHS rules govern the temperature in facilities. Nursing homes’ cooling

systems must be capable of maintaining a temperature suitable for the comfort

of the residents in resident-use areas, per 40 TAC, pt. 1, ch. 19, subch. D, rule 

§19.321 (2)(b). Assisted living facilities must offer cooling and heating for

occupant comfort. Under 40 TAC, pt. 1, ch. 92, subch. D, rule 92.62 (I)(10),

conditioning systems must be capable of maintaining a temperature range of

68 degrees to 82 degrees in resident-use areas.

DIGEST: CSHB 867 would direct DHS to amend the rules and minimum standards for

nursing homes and assisted living facilities to require those facilities to use

adequate air conditioning systems. The air conditioning system would need to

be able to maintain a comfortable temperature wherever residents were in the

facility. The rules would be amended by January 1, 2004, but only would

apply to new construction or renovation.
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The bill would take effect September 1, 2003.

SUPPORTERS

SAY:

It is hot in Texas, and elderly residents of nursing homes or assisted living

facilities should not suffer without air conditioning. The current requirements

are too general because a cooling system could be interpreted as fans or an

open window, when really an air conditioning system is best.

The bill would not require homes to do anything differently than they are

now. It only would apply to new construction and only would require a central

air conditioning system or a substantially similar air conditioning system. If

comparable homes nearby use a swamp cooler or other air conditioning

system, that would be permitted for new construction as well. 

It might be difficult for residents to obtain volunteer services in residences

where the temperature is too warm. Few volunteers would want to spend time

with elderly residents in a room without air conditioning. Because facilities

are not required to have air conditioning, residents might go without

companionship and other important benefits volunteers could bring.

OPPONENTS

SAY:

DHS rules already require a facility to ensure the temperature comfort of

residents. If air conditioning really is the only system that would make

residents comfortable, then the facility would have to have it. Air

conditioning is not needed everywhere. For example, the low humidity and

cooler nighttime temperatures in Lubbock make a swamp cooler and fans an

acceptable cooling system in the summer.

Requiring new construction to have an air conditioning system could add cost

to a new facility or renovation. Costs get passed on to residents and their

insurers, including Medicare and Medicaid. The state should not

unnecessarily increase the cost of nursing home or assisted living care. 

NOTES: The bill introduced differs from the committee substitute in that it would have

made the requirements by statute rather than by rule, and the new

requirements would have applied to new construction after August 31, 2003,

rather than January 1, 2004.


