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RESEARCH Driver 
ORGANIZATION bill analysis 4/26/2005  (CSHB 1588 by Hupp)  
 
SUBJECT: Qualifications and continuing education requirements for a constable   

 
COMMITTEE: Law Enforcement — committee substitute recommended   

 
VOTE: 6 ayes —  Driver, Jackson, Frost, Hegar, Hupp, Veasey 

 
0 nays    
 
1 absent  —  Burnam   

 
WITNESSES: For — Bruce Elfant, Justices of the Peace and Constables Association of 

Texas; Gary Freeman, Justices of the Peace and Constables Association of 
Texas; Ron Hickman, JPCA and Constables Legislative Committee; Mitch 
Landry, Texas Municipal Police Association 
 
Against — None 

 
BACKGROUND: Local Government Code, sec. 86.0021, says that to serve as a constable, a 

person: 
• must have a high school diploma or equivalency certificate;    
• must be 21 years of age, or 18 years of age if the person has 

completed 60 hours of college courses or has been honorably 
discharged from the U.S. military; and 

• must not be a convicted felon. 
 
If the person does not have a peace officer license when the person 
becomes a constable, the license must be obtained within 270 days of 
taking office.  Otherwise, the county may initiate a quo warranto 
proceeding to remove the constable from office.  
 
The duties of a constable include serving eviction notices and executing 
any civil or criminal process in the county in which the constable's  
precinct is located. 

 
DIGEST: CSHB 1588 would change the minimum requirements for becoming a 

constable to require either an associate’s degree or a peace officer license.  
A person who had a peace officer license would have to provide evidence 
of the license to the county commissioner’s court upon taking office.  A  
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person who did not have a peace officer license but still was eligible 
because the person held an associate’s degree would have to provide 
evidence a license to the commissioners' court within 270 days of taking 
office.   
 
If the constable did not provide evidence of a peace officer license by the 
required deadline, the office would be forfeited.  A district court judge 
who remove d a constable from office for failure to obtain a peace officer 
license could appoint a temporary, eligible successor.  The commissioner’s 
court then could appoint a permanent, eligible successor.  
 
CSHB 1588 also would require a training program for new constables and 
a continuing education program for all constables. Both programs would 
have to cover information concerning law enforcement and civil process 
issues.  The Bill Blackwood Law Enforcement Management Institute of 
Texas would conduct and design the programs, and the Commission on 
Law Enforcement Officer Standards and Education (TCLEOSE) would 
approve the programs.   
 
Constables would have to complete at least 40 hours of continuing 
education provided by the Institute every 48 months.  A new constable 
would be required to complete at least 40 hours of initial training, in 
addition to the training required to obtain a peace officer license, within 
two years of taking office.  After one year in office, the continuing 
education requirement of 40 hours every 48 months would begin for a new 
constable.   
 
The Institute would be allowed to establish rules providing for the waiver 
of:  
 

• all or part of the initial 40-hour training program for a new 
constable who had completed equivalent training in the 24 months 
preceding appointment; or 

• the continuing education requirement of 40 hours every 48 months 
for a constable who had completed equivalent continuing education 
during the previous 24 months. 

 
A constable subject to the continuing education requirement of 40 hours 
every 48 months would be exempt from other continuing education 
training required of peace officers.  The Institute would be required to 
establish the training and continuing education programs by January 1, 
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2006.  The requirement that new constables take 40 hours of initial 
training would only apply to constables appointed or elected after  
January 1, 2006.  A constable already in office would not be affected by 
the new continuing education requirements, but would be governed by the 
existing requirements until the term expired. 
 
TCLEOSE would have to establish procedures to ensure that each 
constable complied with the initial training and the continuing education 
requirements.  TCLEOSE would have to notify the Attorney General’s 
Office of any constable not in compliance, and the attorney general would 
be required to begin proceedings to remove the constable from office.  
 
The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 
record vote of the membership of each house.  Otherwise, it would take 
effect September 1, 2005. 

 
SUPPORTERS 
SAY: 

Under current law, a constable need have no law enforcement experience 
to take office if that person has a high school degree or its equivalent . A 
person has 270 days to obtain a license and in that time exercises many 
law enforcement functions.  It is not in the public’s best interest to have a 
person with only a high school degree acting in a law enforcement 
capacity for such an extended period of time without training.  CSHB 
1588 would require a person who did not hold a peace officer license to at 
least have an associate’s degree before assuming office. 
 
The bill would require TCLEOSE to notify the attorney general if any 
constable either did not obtain the initial training or did not maintain the 
continuing education requirement.  The bill would further require the 
attorney general to institute proceedings to remove that constable from 
office.  This would ensure that constables who have not received proper 
training did not remain in office, thereby protecting the public safety.   

 
OPPONENTS 
SAY: 

Requiring a constable to have a peace officer license as a prerequisite of 
assuming office is the only sure way to protect the public safety.  It is 
essential to public safety that a law enforcement officer with the authority 
to arrest people and seize property have proper training.  The bill, 
however, would maintain the current state of the law that a constable has 
270 days from assuming office to obtain a peace officer license as long as 
the constable has an associate's degree. 
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NOTES: HB 1588 as introduced would have required a person to have a bachelor’s 
degree or a peace officer license before taking office as a constable.  The 
substitute changed the requirement of a bachelor’s degree to an associate’s 
degree. The substitute also would authorize the commissioner’s court to 
appoint an eligible, permanent successor if a constable did not obtain or 
maintain a peace officer license. 

 
 


