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ORGANIZATION bill analysis 4/12/2005  (CSHB 617 by Rodriguez)  
 
SUBJECT: Exempting retirement-eligible judges from making system contributions   

 
COMMITTEE: Pensions and Investments — committee substitute recommended   

 
VOTE: 6 ayes —  Eiland, Flynn, Griggs, McClendon, Rodriguez, Straus 

 
0 nays  
 
1 absent  —  Krusee  

 
WITNESSES: For — Richard Barajas; William S. Nail, Employees Retirement System 

of Texas 
 
Against — None 

 
BACKGROUND: Since August 31, 1985, judges, justices and commissioners of the 

Supreme Court, Court of Criminal Appeals, courts of appeals, and district 
courts have been required to join the Judicial Retirement System Plan 
(JRS) II. Each judge must contribute 6 percent of the judge's annual salary 
to the plan. These contributions cease after 20 years of service credit, and 
retirement benefits do not increase for judges who continue to serve after 
that time. 
 
Under Government Code, sec. 839.101, a member of JRS II is eligible to 
retire and receive a service retirement annuity if the member has served at 
least two full terms on an appellate court and the sum of the member’s age 
and the amount of service credited to JRS II equals or exceeds 70, 
regardless of whether the member currently holds a judicial office. JRS II 
members may purchase additional retirement credits for up to four years of 
active military service or for additional months in the calendar year in 
which the judge served. Those with 10 years of service may purchase up 
to five years of additional service credit.  

 
DIGEST: CSHB 617 would specify that a member of JRS II who had served at least 

12 years on an appellate court would stop making contributions to the 
retirement system if the sum of the judge’s age and the amount of service 
credited in the retirement system equaled or exceeded 70.  
 
The bill would take effect September 1, 2005. 
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SUPPORTERS 
SAY: 

CSHB 617 would remove a disincentive for appellate judges to stay on the 
bench by eliminating a requirement that judges who qualify for full 
retirement benefits continue paying into the retirement system. Under 
current law, judges who decide to stay on the bench after qualifying for 
retirement under the “rule of 70” must continue paying 6 percent of their 
salaries into JRS II until age 60, even though they will not get any of that 
money back because they have reached a cap on retirement benefits. Some 
of these judges have prior military service credits that have enabled them 
to reach the “rule of 70” in their early fifties. The younger a judge is, the 
more the judge is penalized under the current system. 
 
While the bill initially would affect only a handful of appellate judges, 
currently six in the state, a number of other judges who are about to 
qualify for retirement under the “rule of 70” would benefit from this 
change. The bill would have no significant fiscal impact on the state or the 
actuarial soundness of the retirement system and would conform with 
existing provisions governing JRS II.  

 
OPPONENTS 
SAY: 

CSHB 617 should give judges who qualify for retirement under the “rule 
of 70” the option of continuing to pay into the system and receiving a 
higher benefit at retirement. This would create an incentive for judges to 
remain on the bench by allowing higher pension payments at retirement. 

 
NOTES: The committee substitute changed the service requirement from two full 

terms to 12 years. 
 
A related bill, HB 1114 by Nixon, which the House passed on April 5, 
would allow a judge who accrued more than 20 years of service credit to 
file an application with the retirement system to continue making 
contributions for up to an additional 10 years of service credit. In each 
additional year of service, the participating judge would contribute 2 
percent of the judge ’s salary and receive retirement benefits of up to 80 
percent of the applicable salary at retirement. SB 368 by Duncan, which 
the Senate passed by 29-0 on March 30, includes a provision identical to 
HB 1114. 

 
 


