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ORGANIZATION bill analysis 5/7/2007  (CSHB 1117 by Delisi)  
 
SUBJECT: Revised requirements for filing birth certificates 

 
COMMITTEE: Public Health — committee substitute recommended   

 
VOTE: 8 ayes —  Delisi, Laubenberg, Jackson, Cohen, Coleman, Gonzales,        

S. King, Olivo  
 
0 nays 
 
1 absent  —  Truitt  

 
WITNESSES: For — None 

 
Against — None 
 
On — (Registered, but did not testify:  Sherry Crawford, Department of 
State Health Services) 

 
BACKGROUND: Health and Safety Code, sec.192.003 regulates who may file a birth 

certificate.  It states that a physician, midwi fe present during a birth, a 
hospital or birthing center administrator, parents, or the owner of the 
property where the birth occurred may file a birth certificate with the local 
registrar.  It requires a person to file a birth certificate no later than five 
days after the birth.  A parent may delay the filing for religious beliefs but 
must file the birth certificate within 15 days after the birth.  

 
DIGEST: HB 1117 would amend Health and Safety Code, sec. 192.003 to regulate 

who may file a birth certificate.  Under the bill, a doctor or health care 
practitioner who was licensed or otherwise authorized by the state and 
who was present at the birth would certify and have filed a birth certificate 
directly with the local registrar.  An administrator of a hospital or birthing 
center where a birth occurred could file a birth certificate if it was certified 
by a doctor or health care practitioner who was in attendance at the birth.  
If a doctor or health care practitioner was not present at the birth, someone 
who was present at the birth would file the birth certificate. In that case, 
the local registrar could not accept the birth certificate unless the person 
filing it also presented: 
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• the sworn affidavit of someone who was present at the birth that 
stated that the child was born in the state; and 

• the sworn affidavit of a physician, physician assistant, advanced 
practice nurse, or midwife who could verify the age of the child. 

 
The Department of State Health Services could prescribe the form and 
contents of the affidavits. 
 
The bill would take effect September 1, 2007, and would apply only to 
birth certificates filed on or after the effective date. 

 
SUPPORTERS 
SAY: 

CSHB 1117 would decrease the opportunities for people illegally 
obtaining birth certificates by ensuring the verification of births.  While 
originally intended for birth registration, birth certificates now are used 
extensively by government entities and public organizations as proof of 
identification for employment purposes, to obtain social security cards or 
passports, and to apply for state welfare benefits.  As a result, it has 
become increasingly important to ensure that birth certificates are valid 
and accurate.  
 
The bill would require a medical professional to certify and verify the 
birth of a child.  Currently, a father, mother, an administrator of the facility 
where a birth occurs, or the owner of the premises where a birth takes 
place may file the birth certificate attesting to the age of the child and the 
state in which the birth took place.  This means that a birth certificate may 
be issued without a child ever seeing a medical professional who could 
attest to the birth.  The absence of any certification by a medical 
professional creates an opportunity for identity fraud.  To reduce the 
chance of this happening, CSHB 1117 would tighten requirements for who 
could file a birth certificate and what a filed certificate would be required 
to include. 

 
OPPONENTS 
SAY: 

No apparent opposition. 

 
NOTES: The substitute added provisions that would require a physician or health 

professional present at the birth to certify the filed certificate.  It also 
would allow hospital or birthing center administrators to file birth 
certificates if they were certified by the physician.  The substitute would 
permit physicians, assistants, advanced practice nurses, and midwives to  
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attest to the approximate age of the child when a physician or health care 
practitioner was not present at the birth. 

 
 


