
 
HOUSE  HB 431 

RESEARCH Lucio, Alvarado, et al. 

ORGANIZATION bill digest 5/8/2009  (CSHB 431 by Oliveira)  

 

SUBJECT: Setting high-performance standards for state building construction   

 

COMMITTEE: State Affairs — committee substitute recommended   

 

VOTE: 13 ayes —  Solomons, Menendez, Cook, Craddick, Farabee, Gallego, 

Harless, Hilderbran, Jones, Lucio, Oliveira, Swinford, S. Turner 

 

0 nays  

 

2 absent —  Geren, Maldonado   

 

WITNESSES: For — Richard Morgan, City of Austin; Cyrus Reed, Sierra Club Lone 

Star Chapter; Tom “Smitty” Smith, Public Citizen; (Registered, but did 

not testify, Yvonne Castillo, Texas Society of Architects; Jon Fisher, 

Associated Builders and Contractors of Texas; Susan Ross, TREIA) 

 

Against — None 

 

On — Felix Lopez, State Energy Conservation Office (SECO) 

 

BACKGROUND: The 79th Legislature enacted SB 982 by Van de Putte, which required an 

architect or an engineer to certify that the construction or renovation  of a 

state building complied with the alternative energy and energy-efficient 

architectural and engineering design evaluation requirements under the 

Government Code secs. 2166.401, 2166.403 and 2166.408.   

 

Government Code, sec. 2166.403 requires, during the planning phase of 

the proposed construction, that the Texas Facilities Commission, or the 

governing body of the appropriate agency or institution, verify in an open 

meeting  the economic feasibility of incorporating into the building’s 

design and proposed energy system alternative energy devices for space 

heating and cooling, water heating, electrical loads, and interior lighting. 

 

DIGEST: CSHB 431 would require construction or large-scale renovation projects 

involving state buildings, including buildings belonging to institutions of 

higher education, to meet high-performance building standards approved 

by the Texas Facilities Commission. Commission standards would have 

to: 
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 be developed by a municipally owned utility or a nationally 

recognized consensus-based process; 

 provide minimum requirements for energy use, natural resources 

use, and indoor air quality; 

 require documentation for certification; 

 require a third-party review; and 

 encourage the use of Texas materials. 

 

The Texas Facilities Commission would appoint an advisory committee to 

advise on which standards to adopt.  The advisory committee would 

consist of 11 individuals, six of whom would be experienced in high-

performance buildings, energy efficiency, water efficiency, and low-

impact site development.  The leaders of the following organizations 

would nominate candidates for the six expert slots on the advisory 

committee: 

 

 the Texas Society of Architects; 

 the Texas Council of Engineering Companies and the Texas 

Society of Professional Engineers; 

 the Associated Builders and Contractors of Texas and the presiding 

officer of the Associated General Contractors, Texas Building 

Branch; 

 the Urban Land Institute; 

 the American Society of Landscape Architects; and 

 the Texas Chemical Council. 

 

The advisory committee also would include: 

 

 the architect or engineer appointed to the director of facilities 

construction and space management position; 

 a representative of SECO; 

 a representative of an institution of higher education; 

 a representative of a state agency undergoing a large amount of 

construction; and 

 a representative of an historically underutilized businesses. 

 

Projects would have to achieve a 15-percent reduction in water use and 

meet the 2009 standards of either the American Society of Heating, 

Refrigeration, and Air Condition Engineers or the International Energy 

Conservation Code. 
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If the American Society of Heating, Refrigeration, Air Conditioning 

Engineers or the International Energy Conservation Code were to adopt 

more stringent standards in future years, SECO would be able to substitute 

those for the 2009 standards. 

 

Contracts with private design firms would specify that the standards in the 

bill were additional, rather than basic services.   

 

The bill would take effect September 1, 2009, and would apply only to 

building construction contracts entered into after September 1, 2011. 

 

 


