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SUBJECT: Reactivating license of officers with 10 years of service and new training 

 

COMMITTEE: Homeland Security & Public Safety — committee substitute 

recommended 

 

VOTE: 8 ayes — Phillips, Nevárez, Burns, Johnson, Metcalf, Moody, M. White, 

Wray 

 

1 nay — Dale 

 

WITNESSES: For — Martin Cuellar, Fred Garza, Webb County Sheriff's Office; 

(Registered, but did not testify: David Sinclair, Game Warden Peace 

Officers Association; Bill Elkin, Houston Police Retired Officers 

Association; Lon Craft, TMPA) 

 

Against — None 

 

On — Kim Vickers, Texas Commission on Law Enforcement 

 

BACKGROUND: Occupations Code, sec. 1701.316 requires the Texas Commission on Law 

Enforcement to adopt rules establishing requirements for reactivation of a 

peace officer’s license after a break in employment. These rules appear in 

37 Texas Administrative Code, Part 7, ch. 219. 

 

Occupations Code, sec. 1701.351 requires peace officers to complete at 

least 40 hours of continuing education programs once every 24 months. 

The commission may suspend the license of a peace officer who does not 

comply. 

 

DIGEST: CSHB 872 would require the Texas Commission on Law Enforcement to 

reactivate a peace officer’s license after the officer had a break in 

employment if the former officer: 

 

 had completed at least 10 years of full-time service as a peace 

officer in good standing before the break in employment; 

 met current licensing standards; 
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 completed an online or in-person supplemental course of no more 

than 120 hours, as well as other in-person training requirements of 

up to 40 hours; 

 passed a peace officer reactivation exam; 

 filed an application; and  

 paid any required fees. 

 

This bill would take effect September 1, 2015, and would apply only to an 

application for reactivation of a license filed on or after that date. 

 

SUPPORTERS 

SAY: 

CSHB 872 would ensure that enough peace officers were available to fill 

an increasing number of vacancies by allowing qualified officers with 

many years of experience to reenter the force without having to go 

through the full police academy again. This would help compensate for 

the low numbers of new police academy graduates available to fill 

positions at understaffed state agencies. 

 

Before reactivating peace officer licenses, the bill would ensure that all 

former officers were thoroughly trained on current practices and 

procedures by requiring them to pass a reactivation exam and to complete 

an extensive supplemental training course, as well as many hours of 

hands-on training. The officer re-entrance exam would be developed by 

the Texas Commission on Law Enforcement. The commission develops 

all exams for new officers and would ensure that the re-entrance exam 

adequately tested competency for reentry into the police force. 

 

CSHB 872 also would save taxpayers tens of thousands of dollars in 

unnecessary duplication of training. The officers eligible to reenter the 

force under this bill would have at least ten years of service experience 

and long since would have completed a basic training course and many 

years of continuing education.   

 

OPPONENTS 

SAY: 

CSHB 872 would allow officers who had allowed their licenses to lapse 

and who might not have served in uniform for many years to reenter the 

force with only minimal training requirements of 120 hours, well below 

the 643 hours of training required for new officers.  



HB 872 

House Research Organization 

page 3 

 

 

 

Despite their many years of law enforcement experience, many officers 

allowed to re-enter the force under this bill would do so without the up-to-

date experience and training necessary in such a dynamic profession. Each 

officer is required to complete 40 hours of continuing education every two 

years, so an officer who had been out of the service for many years might 

be hundreds of hours behind current officers on the latest training. The bill 

would not limit how many years an officer could have been out of service 

before trying to reenter the force with only minimal training. In addition, 

the re-entrance exam under CSHB 872 that officers would have to pass 

could be a scaled down version of the officer entrance exam and might  

not adequately test an officer’s competence to reenter the force. 

 


