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SUBJECT: Limiting the location of a polling place in certain counties  

 

COMMITTEE: Elections — committee substitute recommended 

 

VOTE: 4 ayes — Laubenberg, Israel, R. Anderson, Reynolds 

 

2 nays — Fallon, Swanson 

 

1 absent — Larson 

 

WITNESSES: For — (Registered, but did not testify: Alan Vera, Harris County 

Republican Party Ballot Security Committee; Cinde Weatherby, League 

of Women Voters of Texas; John Bucy, Texas Democratic County Chairs 

Association; Glen Maxey, Texas Democratic Party; Yannis Banks, Texas 

NAACP) 

 

Against — None 

 

On — George Hammerlein, Harris County Clerk's Office; Chris Davis, 

Texas Association of Elections Administrators; Bill Fairbrother, Texas 

Republican County Chairmen's Association; (Registered, but did not 

testify: Keith Ingram, Texas Secretary of State, Elections Division) 

 

BACKGROUND: Election Code, sec. 43.031 requires each polling place to be located in a 

public building if practicable. If a suitable public building is unavailable, a 

polling place may be located in some other building. However, a polling 

place may not be located at the residence of a person who is a candidate 

for an elective office, including an office of a political party, or who is 

related within the third degree by consanguinity or the second degree by 

affinity to a candidate.  

 

DIGEST: CSHB 2720 would prohibit a location from serving as a polling place in a 

county with a population of less than 3.3 million if a candidate for an 

elective office, including an office of a political party, or a person related 

to the candidate within the third degree by consanguinity or the second 

degree by affinity owned the location or was an owner or principal of a 
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business operated at the location.  

 

The bill would take effect September 1, 2017.  

 


