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SUBJECT: Revising criteria for former justices and judges to be visiting judges 

 

COMMITTEE: Judiciary and Civil Jurisprudence — favorable, without amendment 

 

VOTE: 8 ayes — Leach, Farrar, Julie Johnson, Krause, Meyer, Neave, Smith, 

White 

 

0 nays  

 

1 absent — Y. Davis 

 

WITNESSES: For — (Registered, but did not testify: Lee Parsley, Texans for Lawsuit 

Reform; George Christian, Texas Civil Justice League) 

 

Against — None 

 

BACKGROUND: Government Code sec. 74.003 allows the chief justice of the Texas 

Supreme Court to assign qualified retired justices or judges of certain 

courts for active service. Eligible justices or judges must have served at 

least 96 months in a district, statutory probate, statutory county, or 

appellate court, with at least 48 of those months in an appellate court. The 

individual cannot have been removed from office and must be in good 

standing with the State Commission on Judicial Conduct and up to date on 

annual educational requirements. The individual also must certify to the 

chief justice a willingness not to appear and plead as an attorney in any 

court in the state for a period of two years. 

 

Interested parties note that there is currently a shortage of eligible judges 

and justices available to serve as visiting judges.  

 

DIGEST: HB 2547 would broaden the eligibility requirements for a qualified retired 

justice or judge to be assigned to active service by the chief justice of the 

Supreme Court.  

 

Former, not just retired, justices and judges could be assigned to active 

service. The number of months the justice or judge would have to have 



HB 2547 

House Research Organization 

page 2 

 

 

served in a district, statutory probate, county probate, or appellate court to 

be eligible for assignment would be reduced from 96 to 72. The bill would 

require that a judge or justice certify to the chief justice a willingness not 

to appear and plead as an attorney for two years in courts in which the 

individual served as a justice or judge. Judges and justices would be 

ineligible due to a removal from office only if the removal was because of 

misconduct or incapacity.  

 

The bill would take effect September 1, 2019, and would apply only to a 

certification or recertification that took effect after the effective date.  

 


