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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1177
By: Hochberg (Armbrister)

State Affairs
4-30-97

Engrossed

DIGEST

Currently, the state does not expressively allow state employees to use sick leave for parent-teacher
conferences.  Occasionally teachers ask parents to meet with them to address the educational and
developmental needs of their children.  This bill allows state employees to use eight hours of sick
leave per year to attend parent-teacher conferences for their children.

PURPOSE

As proposed, H.B. 1177 allows state employees to use eight hours of sick leave per year to attend
parent-teacher conferences for their children. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Chapter 661, Government Code, by adding Subchapter F, as follows:

SUBCHAPTER F.  OTHER CATEGORIES OF LEAVE FOR STATE EMPLOYEES

Sec.  661.151.  PARENT-TEACHER CONFERENCE LEAVE.  Provides that this section
applies to a state employee (employee) who is a parent of a child who is a student attending
a grade from prekindergarten through 12th grade.  Authorizes an employee to use up to eight
hours of sick leave each calendar year to attend parent-teacher conference sessions for the
employee's children.  Requires an employee to give reasonable advance notice of the
employee's intention to use the sick leave to attend a parent-teacher conference.  Defines
"employee" and "parent."

SECTION 2. Effective date: September 1, 1997.

SECTION 3. Emergency clause.


