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DIGEST

Currently, there is no requirement in either the Texas Medical Practice Act or the rules and
regulations of the State Board of Medical Examiners that define the length of time during which a
physician must maintain medical records.  Doctors are uncertain as to when they may dispose of
records, which records may be disposed of, and the proper procedure for disposal.  The cost of
maintaining large quantities of records is burdensome upon doctors.  This bill would set forth
guidelines for the retention and disposal of such records under the Texas Medical Practice Act.  

PURPOSE

As proposed, S.B. 1607 sets forth a duty to maintain medical records by a license holder under the
Medical Practice Act. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amend Subchapter E, Article 4495b, V.T.C.S. (Medical Practice Act), by adding
Section 5.085, as follows:

Sec. 5.085.  DUTY TO MAINTAIN MEDICAL RECORDS.  Requires a license holder to
maintain all medical records and charts until the fifteenth anniversary of the date of the last
entry in the record or chart.  Prohibits a license holder from being subject to disciplinary
action for an act or failure to act based on a medical record the license holder is not required
to maintain under this section.


