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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.H.B. 504
76R14537 DAK-D By: Tillery (Carona)

Economic Development
5/5/1999

Committee Report (Substituted)

DIGEST

In 1995, the legislature amended the law relating to the qualifications of an expert witness in a suit alleging
negligence by a physician.  Previously, any “person” who met certain standards of experience or knowledge
could qualify as an expert witness.  Although it was intended that physicians licensed in other states, not
just those licensed in Texas, could qualify as an expert witness, the term “physician” remains statutorily
defined as a person licensed to practice medicine in this state.  C.S.H.B. 904 would define physician, for
purposes of qualifying as an expert witness, as a person licensed to practice medicine in the United States.

PURPOSE

As proposed, C.S.H.B. 504 defines “physician” in the Medical Liability and Insurance Improvement Act
of Texas.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 14.01, Article 4590i, V.T.C.S. (Medical Liability and Insurance
Improvement Act of Texas), by adding Subsection (g), to define “physician” to mean a person who is
licensed to practice medicine in the United States, or a graduate of a medical school accredited by the
Liaison Committee on Medical Education.

SECTION 2. Emergency clause.
Effective date: upon passage.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.

Amends proposed Subsection (g), Section 14.01, Article 4590i, V.T.C.S., to redefine “physician,”
to include a graduate of a medical school accredited by the Liaison Committee on Medical
Education.


