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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1347
76R8780 T By: Lindsay

Health Services
4/26/1999

As Filed

DIGEST

Currently, physical therapists and physical therapist assistants are required to obtain a specifically mandated
number of continuing education units (CEUs) as a prerequisite to licensure renewal each biennium (three
and two, respectively).  The Texas Board of Physical Therapy Examiners’ agency support staff evaluates
and approves programs offering CEUs.  Allowing this function to be outsourced will not only allow agency
staff to be available for other duties, but can also be expected to enhance the quality of the CEU programs.
S.B. 1347 would authorize the evaluation and approval of continuing education for physical therapists.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1347  authorizes the evaluation and approval of continuing education for physical
therapists.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 16A, Article 4512e, V.T.C.S., to require the Board of Physical Therapy
Examiners to authorize licensee peer organizations to evaluate and approve continuing education courses
in accordance with the established process.

SECTION 2. Emergency clause.
Effective date: upon passage.


