
Page 1 of  1SRC-ARR S.B. 1364 76(R)   

BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1364
By: Harris

State Affairs
4/13/1999

As Filed

DIGEST

Currently, the Election Code has a separate provision for out-of-state political committees (PACs) and
requires such PACs to report in Texas only if they make 20 percent or more of their expenditures in Texas.
Inflation and the growing amount of campaign dollars moving into PACs has gradually made this provision
into an area in which there can be a considerable gap in campaign finance reporting. S.B. 1364 corrects
for  inflation by raising the percent of donations made outside Texas.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1364 redefines out-of-state political committees.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Subsection (15), Section 251.001, Election Code, to redefine “out-of-state political
committee” to mean a political committee that makes 90 percent, rather than 80 percent, or more of the
committee’s total political expenditures in any combination of elections outside this state and federal offices
not voted on in this state. 

SECTION 2. Effective date: September 1, 1999.

SECTION 3. Emergency clause.


