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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1670
By: Brown

Jurisprudence
3/18/1999

As Filed

DIGEST

Currently, under Texas law, a court can order a parent to pay child support after the child’s 18th birthday,
if the child remains fully enrolled in an accredited secondary school.  However, a child who is enrolled in
joint high school and junior college credit courses is not technically fully enrolled, which authorizes a parent
to stop providing child support.  S.B. 1670 deletes the specification that a child be fully enrolled, effectively
authorizing the court to order extended child support.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1670 deletes the specification that a child be fully enrolled in a certain program to
authorize the court to order child support beyond the child’s 18th birthday.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 154.002, Family Code, to delete the specification that a child be fully
enrolled in an accredited secondary school in a certain program, to authorize the court to take certain
actions regarding child support.

SECTION 2.  Emergency clause.
Effective date:  90 days after adjournment.


