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BILL ANALYSIS

Senate Research Center S.B. 1670
By: Brown

Jurisprudence
3/22/1999

Committee Report (Amended)

DIGEST

Currently, under Texas law, a court can order a parent to pay child support after the child’s 18th birthday,
if the child remains fully enrolled in an accredited secondary school.  However, a child who is enrolled in
joint high school and junior college credit courses is not technically fully enrolled, which authorizes a parent
to stop providing child support.  S.B. 1670 adds text which includes enrollment in joint educational credit
programs as a situation justifying an order for extended child support.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1670 adds a provision which authorizes the court to order child support beyond the
child’s 18th birthday.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 154.002, Family Code, to provide that the court is authorized to take
certain actions regarding child support, if the child is enrolled in courses for joint high school and junior
college credit pursuant to Section 130.008, Education Code.

SECTION 2.  Emergency clause.
Effective date:  90 days after adjournment.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.

Amends Section 154.002, Family Code, to delete the existing deletion, and add text regarding joint
educational credits.


