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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 909
76R858 ESH-D By: Shapleigh

State Affairs
4/13/1999

As Filed

DIGEST

Currently, out-of-state political committees (PACs) are not required to file campaign contributions and
expenditure reports in Texas unless they make 20 percent of their total political expenditures in this state
or file a campaign treasurer appointment. S.B. 909 would require out-of-state PACs to file campaign
contribution and expenditure reports similar to those currently filed by in-state political committees and
candidates.

PURPOSE

As proposed, S.B. 909 regulates the reporting of political contributions and expenditures by certain out-of-
state political committees.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Section 253.031, Election Code, to delete Subsection (e) providing that this section
does not apply to an out-of-state political committee unless the committee is subjected to Chapter 252
under Section 251.005. Makes a conforming change. 

SECTION 2. Amends Chapter 254B, Election Code, by adding Section 254.0312, as follows:

Sec. 254.0312. REPORTING BY OUT-OF-STATE POLITICAL COMMITTEE. Requires each
report filed under this chapter by an out-of-state political committee to include certain information,
instead of the information required by Sections 254.031(a)(3), (5), and (6). 

SECTION 3. Repealesr: Section 251.005, Election Code (Out-of-State Committees Excluded); and
Section 253.032, Election Code (Limitation on Contributions by Out-of-State Committee).   

SECTION 4. Makes application of this Act prospective to September 1, 1999.

SECTION 5. Emergency clause.
                      Effective date: 90 days after adjournment. 


