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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1148
By: Cook (Armbrister)
Business & Commerce

5/9/2001
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

As the demand for wireless services and seamless coverage grows, wireless providers are constructing
new towers at increasing rates. In urban areas, numerous small cellular towers can be positioned on top
of a building or other structures. However, in rural areas towers must be taller and spaced farther apart
to ensure adequate coverage. In some cases, the towers in rural areas may be taller than 400 feet.
However, residents who live in unincorporated portions of a county may have little or no notice when
such a tower is constructed. H.B. 1148 requires a person who wishes to construct a wireless
communication facility to inform landowners of the impending construction. The bill also sets forth filing
requirements for the construction of a facility and provisions for the transfer of ownership and removal
of the facility. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency. 

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Chapter 35, Business & Commerce Code, by adding Subchapter J, as follows:

SUBCHAPTER J. WIRELESS COMMUNICATION FACILITY

Sec. 35.111.  DEFINITION.  Defines "wireless communication facility." 

Sec. 35.112.  FILING REQUIREMENTS REGARDING CONSTRUCTION. (a) Requires
a person wishing to construct a wireless communication facility, before the 30th day before the
date construction begins, to file certain information with the county clerk or the county official
designated by the commissioners court of the county in which the person wishes to construct a
wireless communication facility.

(b)  Requires a person wishing to construct a wireless communication facility to assign
each proposed wireless communication facility a unique identification and to provide the
county clerk or official with that unique identification.

Sec. 35.113.  NOTICE OF CONSTRUCTION. (a) Requires a person proposing to construct
a wireless communication facility that is taller than 100 feet, before the 30th day before the date
the construction begins, to mail a letter to certain entities.

(b)  Sets forth statements required in the letter.

Sec. 35.114.  TRANSFER OF OWNERSHIP. Requires the lessee of the real property used
for the wireless communication facility, if a transfer of ownership of a wireless communication
facility occurs, to give written notice to the county clerk or official of the county of construction
and the lessor of the real property.
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Sec. 35.115.  REMOVAL. Requires a contract entered into by a property owner that conveys
to a person a property interest for the purpose of allowing the person to construct a wireless
communication facility to contain a provision relating to the removal of the facility and any
appurtenances to the facility that prescribes the circumstances under which removal shall be
accomplished.

Sec. 35.116.  EXCEPTIONS. Sets forth structures and facilities to which this subchapter does
not apply. 

Sec. 35.117.  EFFECT ON CERTAIN ORDINANCES. Provides that this subchapter does
not preempt a local ordinance regulating a wireless communication facility.

SECTION 2.  Amends Chapter 21B, Transportation Code, by adding Section 21.069, as follows:

Sec. 21.069.  MARKING OF WIRELESS COMMUNICATION FACILITY. (a)  Defines
"cultivated field" and "wireless communication facility."

(b)  Provides that the absence of plants, seedlings, or a crop on a temporary basis due
to crop rotation or other farm management techniques does not remove an open area
from the definition of  "cultivated field."

(c)  Provides that this section applies only to an antenna structure that is used to provide
commercial wireless communications services and that is located in a cultivated field.

(d)  Requires a person who provides commercial wireless communications services and
constructs a wireless communication facility that is at least 100 feet but not more than
200 feet in height above ground level to mark the highest guy wires on the facility, if
any.  Requires the markings required under this section to be of a kind generally used
for marking antennae structures.

SECTION 3.  (a) Provides that the changes in law made by this Act apply only to a wireless
communication facility constructed on or after the effective date of this Act.

(b)   Effective date: upon passage or September 1, 2001.


