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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1376
77R5823 KSD-D By: Menendez (Van de Putte)

Jurisprudence
4/12/2001
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Current law allows associate judges to appoint a visiting associate judge to perform the duties of an
associate judge who is temporarily absent, disabled, injured, or ill. Currently, to be eligible for an
appointment as a visiting associate judge, a person must have served as an associate judge for at least
six years. The six-year service requirement reduces the number of visiting associate judges available for
such purposes. H.B. 1376 reduces the number of years a person must have served as an associate
judge to be eligible for appointment as a visiting associate judge. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency. 

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 201.018(b), Family Code, to provide that to be eligible for
appointment under this section, a person must have served as an associate judge for at least two, rather
than six, years.

SECTION 2.   Effective date: September 1, 2001.
Makes application of this Act prospective.


