BILL ANALYSIS

Senate Research Center H.B. 1440
By: Averitt (Unknown Sponsor)

Business & Commerce

5/11/2001

Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Current law dlows a hedth insurance plan to terminate coverage for children of enrollees at the age of
19, or 23 if the dependent child is a student. The 18-24 age group represents alarge segment of the
uninsured population in Texas. The Texas Health and Human Services Commission reports thet,
between 1996 and 1998, 42 percent of Texans aged 18 to 24 were uninsured. One possible solution
for this problem israising the age limits for the dependent children and grandchildren of hedlth plan
enrollees. H.B. 1440 raises to 24 the age limit for the coverage of dependents.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expresdy grant any additiona rulemaking authority to a date officer, agency, or
inditution.

SECTION BY SECTION ANALYSS

H.B. 1440 amends the Insurance Code to provide that individua or group health benefit coverage for
children of policyholders extends to children under 25 years of age. A hedlth benefit plan may not
condition coverage for a child younger than 25 years of age on the child's being enrolled a an
educationd inditution (Secs. 2 and 3, Art. 21.24-2). The bill changes the age of full-time students that
may be covered as dependents from under 23 years of age to 25 years of age and older (Secs. 2 and
10, Art. 3.77; Secs, 2 and 3, Art. 21.24-2; and Art. 26.02). A health insurance policy that provides
coverage for achild of the policyholder must provide coverage for any unmarried grandchild of the
policyholder if the grandchild is under 25 years of age and is claimed as a dependent by the
policyholder for federal income tax purposes at the time gpplication for coverage of the grandchild is
made (Sec. 3E, Art. 3.51-6; Sec. 2, Art. 3.70-2; Sec. 9H, Art. 20A.09; and Art. 26.02). Coverage
for agrandchild may not be terminated solely because the covered child is no longer a dependent of the
policyholder for federal income tax purposes (Sec. 3E, Art. 3.51-6; Sec. 2, Art. 3.70-2). The bill
prohibits a group or individua accident and sickness insurance policy that provides coverage for
children of an insured from excluding or discontinuing service for or setting a different premium for a
child of the policyholder's spouse regardless of whether the child resides with the policyholder (Sec. 2,
Art. 3.70-2).

Effective date: September 1, 2001. This Act applies only to apolicy, plan, contract, or evidence of
coverage delivered, issued for delivery, or renewed on or after January 1, 2002.
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