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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1754
77R3716 JSA-F By: Gutierrez (Van de Putte)

Redistricting
4/10/2001
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, many elected officials, including county commissioners and justices of the peace, serve the
remainder of their terms after changes in boundaries due to the redistricting process every ten years. 
As proposed, H.B. 1754 authorizes a member of the governing board of a community college district to
serve the remainder of the term to which the trustee was elected after a community college district’s
redistricting.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency. 

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 130.0821(e), Education Code, to require a board of trustees of a
countywide community college district (board), not later than a certain deadline, to redivide the district
into seven trustee districts if the census data indicates that the population of the most populous trustee
district exceeds a certain number.  Deletes text providing a different deadline.  Requires each trustee
district, at the next district election following the redistricting, rather than redivision, of the district, to
elect a member of the board unless the board of trustees determines that trustees shall be elected from
the new trustee districts as provided by Section 130.0826.

SECTION 2.  Amends Section 130.0822(j), Education Code, to make conforming changes.

SECTION 3.  Amends Chapter 130E, Education Code, by adding Section 130.0826, as follows:

Sec. 130.0826.  OPTION TO CONTINUE IN OFFICE FOLLOWING REDISTRICTING. 
(a) Authorizes the board of trustees of any junior college district that elects some or all of its
members from single-member districts and in which the trustees serve staggered terms to
provide for the trustees in office at the first election after the district is redistricted to serve for
the remainder of their terms in accordance with this section.

(b) Requires the trustee districts established by the redistricting plan to be filled as the
staggered terms of trustees in office expire if the board provides for the trustees in office
to serve for the remainder of their terms in accordance with this section.  Requires the
board, when it adopts a redistricting plan, to determine from which new trustee district
the position of each trustee in office will be filled as it becomes vacant.

(c) Provides that this section does not authorize a trustee of a junior college district to
continue in office after a redistricting plan takes effect if the member no longer resides in
the district from which the trustee was elected.

SECTION 4.  Effective date: upon passage or September 1, 2001.


