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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 2273
By: Davis, Yvonne (Cain)

Intergovernmental Relations
5/8/2001

Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, there is not a set maximum number of hours that a police officer may be required to work in
one calendar week. Current statutes state that police officers may not work more hours in one week
than the majority of the other employees of a municipality who are not police officers and firefighters.
H.B. 2273 establishes a specific maximum number of hours in a calendar week that a police officer in
certain municipalities may be required to work. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency. 

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 142.0015, Local Government Code, by amending Subsection (f),
adding Subsection (g), and redesignating accordingly, as follows:

(f) Prohibits a police officer, except as provided by Subsection (h) or (k), from being required
to work more than 40 hours during a calendar week in a municipality that meets certain criteria;
or more hours during a calendar week than the number of hours in the normal work week of
the majority of the employees of the municipality other than fire fighters and police officers in a
municipality not described in this subsection.

(g) Provides that in determining whether a police officer is considered to have been required to
work overtime for purposes of Subsection (f), all hours are counted during which the police
officer: is required to remain available for immediate call to duty by continuously remaining in
contact with a police department office by telephone or by radio; is taking any authorized leave,
including sick leave, vacation leave, holiday, compensatory time off, or leave because of a
death in the family; and is considered to have worked under Subsection (i).

(h) Redesignated from Subsection (g) with no changes.

(i) Redesignated from Subsection (h) with no changes.

(j) Redesignated from Subsection (i) with no changes.

(k) Redesignated from Subsection (j) with no changes.

SECTION 2.  Effective date: September 1, 2001.


