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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 3526
7710010 KKA-F By: Hochberg (Cain)

Education
5/8/2001

Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Beginning with the 2001-2002 school year, a school district's fiscal year begins on July 1 or September
1 of each year as determined by the board of trustees of the district. To adopt a budget prior to the
beginning of the fiscal year, school districts must comply with truth-in-taxation requirements, including
holding a public meeting. At least 10 days prior to the meeting, the district is required to publish a notice
that includes certain calculations that currently use the district's taxable value as certified by the chief
appraiser. However, the chief appraiser is not required by law to provide this information until July
25th, which does not allow for the timely publication of the notice for public hearing for districts whose
fiscal year starts July 1. H.B. 3526 authorizes such a school district to use the chief appraiser's certified
estimate of the taxable value of district property rather than the certified appraisal roll for purposes of
publishing the notice of and holding a public meeting. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Section 44.004, Education Code, by amending Subsection (e) and adding
Subsections (h) and (i), as follows:

(e)  Provides that a person who owns taxable property in a school district is entitled to an
injunction restraining the collection of taxes by the district if the district has not complied with
the requirements of Subsections (b), (c), and (d), and, if applicable, Subsection (i), and the
failure to comply was not in good faith. 

(h)  Authorizes a school district with a fiscal year beginning July 1, notwithstanding any other
provision of this section, to use the certified estimate of the taxable value of district property
required by Section 26.01(d), Tax Code, in preparing the notice required by this section if the
district does not receive on or before June 7 the certified appraisal roll for the district required
by Section 26.01(a), Tax Code.

(i)  Authorizes a school district that uses a certified estimate, as authorized by Subsection (h), to
adopt a budget at the public meeting designated in the notice prepared using the estimate, but
prohibits the district from adopting a tax rate before the district receives the certified appraisal
roll for the district required by Section 26.01(a), Tax Code.  Requires the district, after receipt
of the certified appraisal roll, to publish a revised notice and hold another public meeting before
the district may adopt a tax rate that exceeds certain rates.

SECTION 2. Amends Section 26.01(d), Tax Code, to require the chief appraiser, by June 7, rather
than June 15, to prepare and certify to the assessor for each school district participating in the appraisal
district an estimate of the taxable value of school district property.



SRC-MWN H.B. 3526 77(R)   Page 2 of  2

SECTION 3. Effective date: September 1, 2001.


