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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 385
By: Ellis, Dan (Sponsor Unknown)

Intergovernmental Relations
5/11/2001
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, a constable or sheriff is required to have a high school diploma and be eligible for a peace
officer license.  A constable can be removed if evidence of a license has not been provided to the
commissioners court of the county on or before the 270th day after the date the constable takes office. 
H.B. 385 provides that a person is not eligible to serve as a sheriff or constable unless the person holds
a permanent peace officer license. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 85.0011, Local Government Code, to amend provisions regarding the
qualifications of a sheriff.

SECTION 2.  Amends Section 86.0021, Local Government Code, to amend provisions regarding the
qualifications of a constable.

SECTION 3.  Effective date: September 1, 2001.  Provides that the change in law made by this Act to
Sections 85.0011 and 86.0021, Local Government Code, applies only to an officer elected after
January 1, 2002.


