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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 457
By: Clark (Duncan)

Education
5/5/2001

Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, a juvenile held in a juvenile pre-adjudication secure detention facility or a juvenile
postadjudication secure correctional facility (facility) is considered for enrollment purposes a resident of
the school district in which the facility is located. A school district is required to serve a facility which is
located within that district. Student data from the facility must be used for the purpose of determining an
accountability rating. A juvenile held at a facility often lives in a school district that does not serve the
facility. If a juvenile is released from the facility and does not enroll in school, the school district which
serves the facility is charged with a dropout for the purpose of determining an accountability rating. This
might unfairly prevent a school from achieving a recognized or exemplary rating because they are held
accountable for students who do not live in the district.  H.B. 457 specifies that a student who is
released from a facility and who fails to enroll in school will not be considered a dropout of the school
district serving the facility, unless the district is the one to which the student is regularly assigned. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Section 39.073, Education Code, by adding Subsection (f) to prohibit
a student who is released from a juvenile pre-adjudication secure detention facility or juvenile
post-adjudication secure correctional facility and fails to enroll in school or a student who
leaves a residential treatment center after receiving treatment for fewer than 85 days and fails to
enroll in school from being considered to have dropped out from the campus or school district
serving the facility or center unless that campus or district is the one to which the student is
regularly assigned in the computation of dropout rates under Section 39.051(b)(2).

SECTION 2. Provides that this Act applies to the computation of dropout rates beginning with the
computation made for the 2001-2002 school year.

SECTION 3.  Effective date: upon passage or September 1, 2001.


