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DIGEST AND PURPOSE

Currently, dl contracts between hedth maintenance organizations and physicians or other providers
require credentiding. Theinitid credentiding process includes an application, verificaion of
information, and a dte vidt. Texas has not updated the Sandards on credentiding hedth maintenance
organizations to stay in line with the National Committee for Quaity Assurance (NCQA). Medicaid
and Medicare credentialing standards are based on NCQA standards. As proposed, S.B. 1143
applies NCQA standards for hedth maintenance organizations to move Texas requirements in line with
nationa standards.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expresdy grant any additional rulemaking authority to a state officer, ingtitution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSS

SECTION 1. Amends Article 20A.37, Insurance Code, to require the Texas Department of Insurance
(department), in regard to a process for sdection and retention of affiliated providers implemented and
performed by a health maintenance organization (HMO) in accordance with this article, to:

C not require site vidtsfor initid credentiding to be performed by dinica personnd;

C require an HMO to primary verify that a physician’s license to practice, and other
required certificates such as DPS, DEA, and Medicare, are valid and current at the
time of initia credentiding and every recredentiaing, but shal not be required to verify
vdidity or currency of license or certificates during the interva between scheduled
credentiaing as required by Nationd Committee for Quality Assurance (NCQA);

C require that when an HMO is conducting Ste vidts, including evauation of the quality of
encounter notes, the HMO will evaluate a site' s accessibility, gppearance, space,
medica or dental record keeping practices, availability of gppointment and
confidentidity procedures but not the gppropriateness of equipment;

C not require that Ste visits be performed in the offices of high volume specidigts,

C not require that dte visits be performed for recredentiding of any physician or provider;

C not require the HMO to formally recredentid physicians and providers more frequently
than every three years,

C conform regulations, except as otherwise required by law, governing credentialing to
standards promulgated and periodicaly revised by NCQA.

SECTION 2. Effective date: September 1, 2001.
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