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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1664
77R7242 GJH-D By: Wentworth

Education
4/9/2001
As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, public school teachers do not receive credit for time spent teaching in a Texas college or
university for the purposes of retirement eligibility.  Years enrolled in the optional retirement program
are not counted towards years of service in the Teacher Retirement System (TRS).  As proposed, S.B.
1664 authorizes TRS to count, for a member who has at least 20 years of service credit as a classroom
teacher, up to two years of service performed as a participant in the optional retirement program.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 824.202, Government Code, to require the Teacher Retirement
System of Texas (TRS), for the sole purpose of determining retirement eligibility under Subsection
(a)(4), to consider for a member who has at least 20 years of service credit as a classroom teacher up
to two years of service performed as a participant in the optional retirement program under Chapter
830 as if it were service for which credit is established in TRS.

SECTION 2.  Effective date: September 1, 2001.


