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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 213
77R1501 CAS-D By: Bernsen

Education
2/16/2001

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, state law requires children to attend school if they are at least six years of age, have
previously enrolled in first grade, or are enrolled in kindergarten.  There is no requirement that a child
attend kindergarten.  As proposed, S.B. 213 requires children who are at least five years of age on
August 1 and children who are younger than five years of age on August 1 that have previously been
enrolled in prekindergarten to attend kindergarten to aid in preparing children for the following grades.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.   Amends Section 25.085(b) and (c), Education Code, to require that a child who is at
least five, rather than six, years of age on August 1 or who is younger than five, rather than six, years of
age on August 1 and has previously been enrolled in prekindergarten, rather than first grade, and who
has not yet reached the age of 18 attend school, and on enrollment in prekindergarten, attend school.

SECTION 2.  Amends Section 29.151, Education Code, to make a conforming change.

SECTION 3.  Makes application of this Act prospective to the 2001-2002 school year.
Effective date: upon passage or 91st day after adjournment of the legislative session.


