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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 941
77R9394 QS-D By: Lindsay

Jurisprudence
4/10/2001

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Under current Texas statutes, certain former or retired probate judges are authorized to both practice
law and sit as a visiting judge.  This allows for a potential conflict of interest.  C.S.S.B. 941 amends the
conditions of eligibility for assignment as a visiting judge to include the requirement that the judge certify
to the presiding judge a willingness to accept certain conditions.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 25.0022(x), Government Code, to add certifying to the presiding
judge, both, a willingness not to appear and plead as an attorney in any court in the judge’s county of
residence or a contiguous county for a period of two years and a willingness not to accept appointment
as a guardian ad litem, guardian of the estate of an incapacitated person, or guardian of the person of an
incapacitated person in any court in the judge’s county of residence or a contiguous county for a period
of two years to the conditions required of a former or retired judge of a statutory probate court in order
to be eligible for assignment under this section. 

SECTION 2.  Effective date: September 1, 2001.
           Makes application of this Act prospective. 

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.  Differs from the original by amending previously proposed changes to provisions
regarding eligibility of certain former or retired judges for assignment as a visiting judge.

SECTION 2.  No change.


