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DIGEST AND PURPOSE

Homeowners insurance policies and personal property policies used in Texas that are
"replacement cost coverage" or that have replacement cost endorsements require a dwelling to be
insured for an amount close to the dollar figure needed to replace the dwelling in the event of a
total loss. This requirement allows a consumer, in the event of a loss, to restore a home to its
condition before a loss, including in the event of a fire or tornado. However, some lenders have
required consumers to insure their homes for an amount that at least equals the loan value. 
Considering the value of land, there are cases where this requirement results in the consumer
being required to purchase a higher level of insurance for a home than is needed to replace the
home in the event of a total loss.  H.B. 1338 provides that no lender may require, in connection
with certain financing arrangements, a borrower to purchase homeowners, mobile or
manufactured home, or other residential property insurance coverage in an amount that exceeds
the replacement value of the dwelling and its contents. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 2, Article 21.48A, Insurance Code, by adding Subsection (g) to
provide that no lender, as a condition of financing a residential mortgage or providing other
financing arrangements for residential property, including a mobile or manufactured home, may
require a borrower to purchase homeowners insurance coverage, mobile or manufactured home
insurance coverage, or other residential property insurance coverage in an amount that exceeds
the replacement value of the dwelling and its contents, regardless of the amount of the mortgage
or other financing arrangement entered into by the borrower.  Prohibits a lender from including
the fair market value of the land on which a dwelling is located in the replacement value of the
dwelling and its contents.

SECTION 2.  Effective date:  upon passage or September 1, 2003. 
            Makes application of this Act prospective to January 1, 2004.


