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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1949
78R6500 BDH-F By: Eissler et al. (Van de Putte)

Education
4/24/2003
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, there is no provision that permits a teacher to issue a final grade, unless the provisions
of Section 33.081 of the Texas Education Code (commonly known as “no pass/no play”) are
involved.  In several cases, students’ grades have been changed by or at the direction of an
administrator, as a result of a parent complaint.  H.B. 1949 makes the grade earned by a student
and assessed by a teacher on an examination or course grade the final grade. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Subchapter B, Chapter 28, Education Code, by adding Section 28.0212,
as follows:

Sec.  28.0212.  FINALITY OF GRADE.  (a)  Provides that an examination or course
grade issued by a classroom teacher is final and prohibits it from being changed unless
the grade is arbitrary, erroneous, or not consistent with the school district grading policy
applicable to the grade, as determined by the board of trustees of the school district in
which the teacher is employed.  

(b)  Provides that a determination by a school district board of trustees under
Subsection (a) is not subject to appeal.  Provides that this subsection does not
prohibit an appeal related to a student’s  eligibility to participate in extracurricular
activities under Section 33.081.

SECTION 2.  Provides that this Act applies with the 2003-2004 school year. 

SECTION 3.  Effective date: upon passage or September 1, 2003.


