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DIGEST AND PURPOSE

Current law for youth camp licensing caps the amount that may be charged by the Texas Department
of  Health (TDH) for issuing a license and conducting inspections of youth camps.  Residential youth
camps are charged $40 and day youth camps are charged $25.  Currently, the program does not
generate sufficient  fees to cover the operating costs.  H.B. 2350 allows the Board of Health to set
fees for youth camp licensees in an amount that will reasonably cover the direct and indirect cost of
administering the program.  

RULEMAKING AUTHORITY

Rulemaking authority is expressly granted to the Texas Board of Health in SECTION 1 (Section
141.0035, Health and Safety Code) and in SECTION 4  of this bill.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Chapter 141, Health and Safety Code, by adding Section 141.0035, as
follows:

Sec. 141.0035.  LICENSE FEES.  Requires the Texas Board of Health (board) by rule to
establish the amount of the fee for obtaining or renewing a license under this chapter. 
Requires the board to set the fee in a reasonable amount designed to recover the direct
and indirect costs to the Texas Department of Health of administering and enforcing this
chapter.  Authorizes the board to set fees in a different amount for resident youth camps
and day youth camps to reflect differences in the costs of administering and enforcing this
chapter for resident and day camps.

SECTION 2.  Amends Section 141.004(a), Health and Safety Code, to require a person, in order
to obtain a license, to submit a license application accompanied by a license fee in an amount set
by the board, rather than pay certain fees.

SECTION 3.  Amends Section 141.005(b), Health and Safety Code, to require the application to
be accompanied by a renewal fee in an amount set by the board, rather than $40 for a resident
camp or $25 for a day camp.

SECTION 4.  Requires the Texas Board of Health to adopt rules to implement the change in law
made by this Act as soon as practicable.  Requires the Texas Department of Health, until the
board's rules take effect, to continue to charge the amounts prescribed for a license fee under
Section 141.004 or 141.005, Health and Safety Code, as applicable, as those sections existed
immediately before the effective date of this Act, and provides that the prior law is continued in
effect for this purpose.

SECTION 5.  Effective date:  September 1, 2003.


