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DIGEST AND PURPOSE

Currently, the Texas Tax Code alows for coastal municipalities to levy and collect a hotel
occupancy tax at arate of seven percent and to pledge at |east one percent of that revenue to
either or both the payment of bonds issued for the establishment, acquisition, purchase,
construction, improvement, enlargement, maintenance, or operation of facilities that serve the
purpose of attracting visitors and tourists. However, thisform of occupancy taxing is not
available to home-rule municipalities adjacent to bays. C.S.H.B. 2718 allows home-rule
municipalities adjacent to a bay of this state, with a population less than 80,000, to allocate
revenues for items that are currently allowable for eligible coastal communities and requires a
municipality that uses revenue from the tax imposed to spend the same amount of revenue for the
same purpose from a source other than that tax.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Subchapter B, Chapter 351, Tax Code, by adding Section 351.104, as
follows:

Sec. 351.104. ALLOCATION OF REVENUE: CERTAIN MUNICIPALITIES
BORDERING BAYS. (a) Providesthat this section applies only to ahome-rule
municipality that borders a bay, that has a population of less than 80,000, and that is not
an eligible coastal municipality.

(b) Defines*adjacent public land” and “clean and maintain.”

(c) Prohibits amunicipality to which this section applies, notwithstanding any
other provision of this chapter and subject to Subsections (d) and (e), from using
more than 10 percent of the revenue derived from the tax imposed under this
chapter for certain purposes.

(d) Prohibitsamunicipality to which this section applies from reducing the
amount of revenue that it uses for a purpose described by Section 351.101(a)(3) to
an amount that is less than the average amount of revenue used by the
municipality for that purpose during the 36-month period that precedes the
municipality’s use of revenue under Subsection (c).

(e) Requiresamunicipality that uses revenue from the tax imposed under this
chapter for a purpose provided by this section to spend the same amount of
revenue for the same purpose from a source other than that tax.

SECTION 2. Effectivedate: September 1, 2003.

SRC-JLB C.SH.B. 2718 78(R) Pagelof 1



