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Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, when a public facility discoversits water supply is contaminated, the facility is
required by law to notify those using the facility or its water resources of the contamination.
However, no provision exists to provide notice to owners of nearby private water wells, who may
also be affected by the same groundwater contamination. H.B. 3030 requires the Texas
Commission on Environmental Quality within 30 days of knowing about a contamination to
notify by mail owners of private drinking water wells that may be contaminated.

RULEMAKING AUTHORITY

Rulemaking authority is expressly granted to the Texas Commission on Environmental Quality
in SECTION 1 (Section 26.408, Water Code) of this bill.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Subchapter J, Chapter 26, Water Code, by adding Section 26.408, as
follows:

Sec. 26.408. NOTICE OF GROUNDWATER CONTAMINATION. (a) Requiresthe
state agency, if a state agency documents under Section 26.406(a) a case of groundwater
contamination that may affect a drinking water well, to notify the Texas Commission on
Environmental Quality (TCEQ).

(b) Requires TCEQ), not later than the 30th day after the date TCEQ receives
notice under Subsection (a) or obtains independent knowledge of groundwater
contamination, to make every effort to give notice of the contamination by first
class mail to each owner of a private drinking water well that may be affected by
the contamination and to each applicable groundwater conservation district.

(c) Requires TCEQ by rule to prescribe the form and content of notice required
under this section.

SECTION 2. Effectivedate: September 1, 2003.
Makes application of this Act prospective.
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