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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 3128
78R10110 JRJ-D By: Truitt (Nelson)

State Affairs
5/16/2003
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Write-in votes in most elections are prohibited from being counted for candidates not listed as write-in
candidates.  H.B. 3128 prohibits write-in ballots for county party chair elections from being counted
without the candidate being listed as a write-in candidate.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends the heading to Section 171.0231, Election Code, to read as follows:

Sec. 171.0231.  WRITE-IN CANDIDATE FOR COUNTY CHAIR OR PRECINCT
CHAIR.

SECTION 2.  Amends Sections 171.0231(a), (d), and (e), Election Code, as follows:

(a)  Removes an exception as provided by Subsection (f), and prohibits counting a write-in
vote for the office of county chair unless the name written in appears on the list of write-in
candidates.

(d)  Makes a conforming change.

(e)  Makes a conforming change.

SECTION 3.  Repealer:  Section 171.0231(f) (regarding counting write-in votes for county chair),
Election Code.

SECTION 4.  Effective date:  September 1, 2003.


