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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1317
78R7764 YDB-D By: Van de Putte

Health & Human Services
3/21/2003

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Current Texas law requires tattoo artists to have training in aseptic techniques, but does not set forth a
minimum standard to ensure that such persons actually comply with the requirement.  As proposed,
S.B. 1317 requires tattoo artists and persons who perform body piercing to receive initial and recurring
training regarding bloodborne pathogens, infection control, and aseptic techniques from trainers certified
by the Occupational Safety and Health Administration.  In addition, S.B. 1317 makes proof of such
training a prerequisite for acquiring or renewing a license for a tattoo or body piercing studio or
temporary location.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Chapter 146, Health and Safety Code, by adding Section 146.0085, as
follows:

Sec.  146.0085.  O.S.H.A TRAINING PROGRAM.  (a)  Requires a tattooist or person who
performs body piercing to complete a 10-hour Occupational Safety and Health Administration
(OSHA) outreach training course that includes six hours related to bloodborne pathogens,
infection control, and aseptic technique before performing a tattoo or body piercing at a tattoo
or body piercing studio, except as provided by Subsection (e).  Requires a tattooist or person
who performs body piercing to annually complete at least four hours of training related to
bloodborne pathogens, infection control, and aseptic technique.

(b)  Requires a training program under this section to be conducted by an OSHA
trainer who is knowledgeable in tattoos and body piercing.

(c)  Requires a trainer to issue a course completion card from OSHA to a tattooist or
person who performs body piercing who completes the 10-hour training course and a
training certificate to such a person who completes the training under Subsection (a)(2).

(d)  Requires a tattooist or person who performs body piercing to display the course
completion card in the studio or temporary location.

(e)  Exempts a tattooist or person who performs body piercing who is an authorized
OSHA trainer from completing a training program under this section.  Requires the
trainer to display a current diploma from the OSHA Training Institute.

SECTION 2.  Amends Section 146.003(a), Health and Safety Code, by creating Subdivision (1) from
existing text and adding Subdivision (2) to require a person applying for a tattoo studio license, body
piercing studio license, or temporary location license to submit a copy of certain certification earned
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under Section 146.0085 for each tattooist or person who performs body piercing at the studio.

SECTION 3.  Amends Section 146.004(b), Health and Safety Code, to require a studio to submit,
upon renewal of the studio’s license, a copy of certain certification earned under Section 146.0085 for
each tattooist or person who performs body piercing at the studio.

SECTION 4.  Exempts a tattooist or person who performs body piercing who has performed at least
50 body piercing procedures from being required to complete the training program required under
Section 146.0085, Health and Safety Code, before January 31, 2004.

SECTION 5.  Effective date:  September 1, 2003.


