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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1578
By: Carona

Business & Commerce
4/5/2003
As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, there is no examination requirement to assure that persons entering the mortgage
brokering industry have any level of knowledge or proficiency.  As proposed, S.B. 1578 requires
pre-license testing for mortgage broker applicants.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 156.204(a), Finance Code, to require a mortgage broker to
provide the savings and loan commissioner (commissioner) with satisfactory evidence of having
taken and passed a prelicensing test offered by the American Association of Residential
Mortgage Regulators to demonstrate knowledge of the mortgage industry and the role and
responsibilities of a mortgage broker, or another comparable test as is approved by the
commissioner in addition to other requirements to be eligible to be licensed as a mortgage
broker.

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 2003.


