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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 656
78R10044 DRH-D By: Brimer

Intergovernmental Relations
3/19/2003

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Currently, a municipal board must be formed if a city wants to relocate, reconstruct, or remove on-
premise signs.  C.S.S.B. 656  authorizes a municipality to require the removal of an on-premise sign
or sign structure not sooner than the first anniversary of the date the business, person, or activity that
the sign or sign structure identifies or advertises ceases to operate on the premises on which the sign
or sign structure is located.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution,
or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 216.003, Local Government Code, by amending Subsection (b) and
adding Subsection (e), as follows:

(b)  Provides that except as provided by Subsection (e), the owner of a sign that is required
to be relocated, reconstructed, or removed is entitled to be compensated by the municipality
for costs associated with the relocation, reconstruction, or removal.

(e)  Authorizes a municipality that exercises authority under this subchapter, without paying
compensation as provided by this subchapter, to require the removal of an on-premise sign
or sign structure not sooner than the first anniversary of the date the business, person, or
activity that the sign or sign structure identifies or advertises ceases to operate on the
premises on which the sign or sign structure  is located.  Provides that the removal of a sign
or sign structure as described by this subsection does not require the appointment of a board
under Section 216.004.  

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 2003.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.  Differs from the original by adding Subsection (b) to proposed text and adding new
language to proposed Subsection (e) relating to removal of a sign or sign structure without paying
compensation as provided by this subchapter.

SECTION 2.  No change. 


